UZMAN YAZISI

Anne adayı olduğunuzu öğrendiğiniz an varoluş yolculuğunuzun en önemli basamaklarından birine ayak bastığınız andır.

Gülümseyin ve içinizde varolan tüm o rollere eklenecek yeni rol’ünüze ”merhaba” deyin.

Duygu durumunuz farklılıklar gösterebilir. Yaşam basamaklarından geçerken ilk kez karşılaştığınız her durumda olduğu gibi, bu yeni duruma da uyum sağlamanız gerekecek. Daha önceden evlilik hayatına, iş hayatına, yeni bir ilişkiye başlamaya – bitirmeye, taşınmaya… adapte olmanızın zaman aldığı gibi anne olma fikrine alışmanız ve içselleştirmeniz de zaman alabilir. Neyse ki insanın adapte olabilen ve yeni durumlarla başedebilen bir canlı olduğunu biliyoruz.

Bu nedenle duygusal iniş çıkışlarınız sizi endişelendirmesin. Şimdi yaşamınıza yeni bir farkındalıkla göz atma vakti. Yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekebilir. Bunlar hem size, hem bebeğinize, hem de eşinize fayda getirecek değişiklikler olacak. Biyolojik, psikolojik ve sosyal anlamda hayatınıza farklılıklar getirecek bu süreci iyi yönetmek sizin elinizde. Şimdiye kadar olduğunuz kişiden farklı bir kişi gibi hissedebilir ve daha hassas olabilirsiniz.

Tüm hislerinizi sağlıklı bir iletişim kurarak eşinizle ve diğer sosyal çevrenizle paylaşmanız, kişilerarası ilişkilerinizi sağlıklı tutmanız, bu süreci daha kolay atlatmanız anlamına gelir. Hamilelik sürecinde sosyal çevre desteği, anne adayı için oldukça önemlidir. Sosyal çevrenizin sizi anlaması ve destek olması, sizin kendinizi nasıl ifade ettiğinizle ilgilidir. Bazı durumlarda anne adayları, kendilerini eşlerinden ve sosyal çevrelerinden izole tutma isteği hissedebilir.

İnsan doğası gereği sosyal bir canlıdır ve yapılan araştırmalar bize izolasyonun, depresyon riskini arttırdığını göstermektedir. Bu nedenle böyle bir istek duyduğunuzda, eyleme geçmek yerine, bu isteği sorgulayıp, ters yönde eyleme geçmeniz sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından gereklidir. Anne olacağınızı öğrendikten sonra kapsamlı bir sağlık muayenesi ve doktor kontrolü ilk yapmanız gerekenlerden. Ardından uykunuz, beslenmeniz ve günlük hayatınızla ilgili etkinliklerinize bir güncelleme yapabilirsiniz. Sağlıklı beslenme, sağlıklı uyku, sağlıklı egzersiz, sağlıklı sohbetler, zararlı olan her şeyi hayatınızdan çıkarma vakti.

Fayda odaklı bir hayat… Zararlı olduğunu bilmenize rağmen, hayatınızda değiştiremediğiniz bazı alışkanlıkları değiştirmek için güzel bir fırsat size. Eyleme geçmek için gerekli tüm dürtülerle donatılmış olacağınız bir süreç gebelik.

Peki nasıl eylemler bunlar? Buyrunuz… Ruhunuzu kaliteli müzikler dinleyerek doyurun.. Hissettiklerinizi hissedecek, huzurunuzla huzur bulacak bebeğiniz. Doğanın büyüsünü hissedebileceğiniz yürüyüşler yapın. Gökyüzüne bakın, kuş seslerini duyun, toprağın, yeşilin, çiçeklerin, denizin kokusunu içinize çekin. Güzel filmler izleyerek, huzur verici kitaplar okuyarak dinginliği hissedin.. Pozitif enerjileriyle size keyif veren, yaşamdan haz almayı bilen insanlarla zaman geçirin.. Beden ve ruh birbirine ayrılmaz şekilde bağlıdır, birine nasıl baktığınız diğerinin ondan nasıl etkilendiği ile ilgilidir. Sağlıksız bir bedende sağlıklı bir psikoloji barınması güçtür, bu nedenle sağlıklı beslenerek hem bedeninize hem iyi hissetme halinize katkıda bulunun.

Hamile olmanız, romantik ilişkinizi gözden çıkarmanız anlamına gelmez. Sevmeye ve sevilmeye devam etmek bu süreçte de en önemli ihtiyaçlarınızdan.

Bu nedenle eşinizle olan paylaşımlarınızla, onu dışlamadan, ihmal edilmiş hissettirmeden, bağınızı güçlendireceğiniz harika bir süreç sizi bekliyor. Unutmayın, ”ANNE” olmak içgüdüselken, baba olabilmek paylaşımlarla ve geçirilen zamanla ilgili. Bu nedenle eşinizin ”BABA” olabilmesi, sizin onu sürece dahil etmenizle başlayacak. Anılarınıza en değerlilerini eklemeye hazır olun.

İkinizin de yaşamının en önemli anıları arasında yer alacak bu süreci sağlıklı, kaliteli huzur içinde geçirmeniz dileklerimle.

Uzm. Klinik Psikolog & Aile Danışmanı Yasemin Kurçenli