Bir bebek sahibi olunacağının öğrenilmesi fazlasıyla heyecan dolu bir durumdur. Hele bir de ilk kez çocuğunuz olacaksa bu heyecanın sizi hata yapmaya itmesi çok yüksek bir olasılıktır. Bu yazımızla anne olacağını duyan kadınların hamilelik dönemlerinde yaptıkları başlıca hatalara değinerek sizlerde farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.
Hamilelikte Yapılan Beslenme Hataları
Hamile kaldığınızda içinizde bir can taşıyor olduğunuz gerçeği kendinizi yemek yeme konusunda özgür hissetmenizi, hatta sevdiğiniz tüm yiyeceklerden sınırlarınızı zorlayacak miktarlarda tüketebileceğiniz düşüncesini beraberinde getirebilir. Hamilelikte yapılan en önemli hatalardan biri budur. Çünkü doktorlar hamile kadınların günlük 2900 kaloriden fazlasını almamalarını öneriyor. Yani hamilelik döneminde istediğiniz her şeyi yeme özgürlüğünüz yok ve beslenmenize de çokça dikkat etmelisiniz. Çünkü çok kilo almanız ya da çok az kilo almanız bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyecek birer etmendir.
Hamilelikte Kahve Tüketimi
Kahve molalarının günlük hayatı daha eğlenceli kılan rutinler olduklarını biz de kabul ediyoruz. Fakat fazla kahve tüketimi hamilelik döneminde önerilmiyor. Çünkü kahve, içeriği sayesinde kalp atışı sayısını artıran bir özelliğe sahip. Hamilelik döneminde de içine girilen yeni dönemin özellikleriyle birlikte annenin kalp atışları zaten artıyor. Artan kalp atışı annede ve bebekte aynı anda uyarıcı bir etki oluşturuyor. Bu uyarıcı etkiyle birlikte bebeğin uyku düzeni henüz anne karnındayken bozuluyor.
Hamilelikte Aşerme ve Cinsiyet
Hamilelikte anne adayının vücudunun ona verdiği sinyaller ile karnındaki bebeğin cinsiyetinin tahmin edileceğini söyleyen birkaç inanış söz konusudur. Bu inanışlara yön veren unsurlardan biri de annenin aşerdiği besinlerdir. Hurafelere göre tatlı aşeren kişinin karnında taşıdığı bebek kızken, tuzlu ve ekşi aşeren kişinin bebeği ise erkektir. Anne adaylarının hamilelikte yaptığı bir diğer hata da; canlarının çektikleri besinlere yön vermeye çalışarak bebeklerinin cinsiyetlerini değiştirebileceklerini düşünmeleridir. Fakat belirttiğimiz gibi bu durumlar tamamen hurafedir ve hiçbir bilimsel dayanağı yoktur. Kısacası anne canının çektiği besinler konusunda kendini özgür bırakmalı ve hata yapmaktan uzaklaşmalıdır.
Hamilelikte Alkol Sigara Kullanımı
Her ne kadar hamile kaldığını duyan çoğu anne adayı alkol ve nikotinden uzak yaşamaya başlasa da; bu alışkanlıklarından vazgeçemeyen kişilerin sayısının çok az olduğunu söylemek mümkün değil. Fakat hamilelik döneminde alkol ve sigara kullanan bir anne adayıysanız; uzmanların içtiğiniz sigaradaki nikotin ve kanserojen maddelerin ya da alkolün sebep olabileceği fetal alkol sendromunun bebeğiniz için oldukça riskli olabileceği konusunda uyarılar yaptığını bilmenizi isteriz. Hatta sigara ve alkoldeki zararlı maddeler “düşük doğum” olasılıklarını da maksimize eden birer etken. Bu nedenle hamile kaldığınızı öğrendikten hemen sonra alkol ve sigara ile yollarınızı ayırmanızı öneririz.
Hamilelikte Büyük Balık Yemek
Balık, beslenme açısından önemli protein kaynaklarındandır. Hamilelikte de balık yenmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir fakat anne adayı balık tüketeceği zaman balığın büyüklüğüne dikkat etmelidir. Çünkü büyük balıkların içerisinde fazlaca bulunan cıva anne adayında yavaş yavaş ağır metal zehirlenmesi yaratabilir. Bu da hamilelik açısından çok tehlikeli ve riskli bir durumdur.
Hamilelikte Yapılan Diğer Hatalar
Hamilelikte Spor Yapmak
Hamilelikte doğru tarzda ve miktarda spor yapmanın hem anne adayı açısından hem de bebeğin gelişimi açısından oldukça yararlı olduğu uzmanların hemfikir oldukları bir konudur. Fakat hamileyken hem uzmanların bu minvaldeki açıklamalarının farkındalığıyla hem de formda kalma isteğiyle gereğinden fazla spor yapma eğilimi gösterebilirsiniz. Bu eğiliminizin yanlış olduğu noktasında sizi uyarmalıyız. Çünkü yanlış spor yapmak iskelet sistemine zarar verirken normalden az büyüyen karın da bebeğin gelişiminin istenilen doğrultuda ilerlememesine sebep olur. Bu nedenle yapacağınız spor miktarını ve türünü profesyonellerle belirlemelisiniz.
Hamilelikte Cep Telefonu Kullanımı
Cep telefonlarının günümüzde hemen hemen hepimizin ayrılmaz bir parçası olduğunu söylesek abartmış olmayız. Fakat hamilelik döneminde telefonunuzdan ve diğer teknolojik aletlerden başarabildiğiniz kadar uzak kalmanızı öneririz. Çünkü telefonların bataryalarının her an patlama olasılıkları var ve ayrıca da telefonların etrafa yaydıkları elektromanyetik radyasyon da bebek gelişimi açısından oldukça zararlı.
Hamilelikte Sıcak Su ile Banyo Yapmak
Normal yaşamınızda sıcaklığı oldukça yüksek bir su ile banyo yapmayı seviyor olabilirsiniz. Hatta banyodan çıktığınızda yıkandığınız suyun sıcaklığı sayesinde derinizin kızardığını bile gözlemleyebilirsiniz. Fakat hamilelikte sıcak su ile yapılan banyo keyiflerine bir son vermelisiniz! Çünkü sıcak suyun bebek bekleyen anne adayında tansiyon düşüklüğü doğurduğu ve düşen tansiyonun da bayılma riskini beraberinde getirdiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Hatta bu nedenledir ki sauna ve hamam gibi sıcak ortamlar hamileler için yasaklıdır. Siz de eğer bebek bekliyorsanız banyo yaptığınız suyun 37.5°C’den daha düşük olmasına özen göstermelisiniz.
Hamilelikte Cinsel Birliktelik
Hamilelikte cinsel ilişkiye girilip girilmeyeceği geçmişteki en büyük soru işaretlerinden biri olsa da; uzmanların yaptığı açıklamalar bu konuya dair merakı her geçen gün azaltıyor. Siz de hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin yasak olduğunu çünkü çocuğunuza zarar vereceğini düşünebilirsiniz. Bu da hamilelik döneminde sıklıkla yapılan hatalardan bir diğeridir. Çünkü hamilelikte de cinsel birliktelik mümkündür. Hatta cinsel ilişki anne adayını gevşeterek daha kolay bir hamilelik yaşamasını sağlayacak kadar işlevsel de olabilir. Eğer hamileyseniz; hormonlarınızı ve arzunuzun artıp artmadığını dinleyerek sonrasında da doktorunuza danışarak cinsel birliktelik yaşayabilirsiniz. Hamilelikte cinsel birliktelik yaşamaya dair daha çok bilgi sahibi olmak isterseniz,“Hamilelikte Cinsel Yaşam” yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Hamilelikte Saç Boyama
Hamilelikte yapılan bir diğer yanlış da; bu dönemde saç boyamanın yanlış olduğunun düşünülmesidir. Anne adayları bu bilgiye inandıkları için saçlarını boyatmazlar ve kendilerini beğenmedikleri bir hamilelik dönemi geçirirler. Oysa uzmanlar saçların hamileliğin 3. ayından itibaren organik boyalarla boyanabileceğini dile getirmiştir. Eğer saçlarınızın görünümü sizi mutsuz ediyorsa ve hamileliğinizin ilk trimesterı sona ermişse organik boyalara yönelebilirsiniz. Görüldüğü üzere hamilelik dönemi doğru bilinen yanlışlarla doludur. Siz de neyin yanlış neyin doğru olduğunu keşfetmek için bu dönemde doktorunuzla sürekli irtibat halinde olmalı; ona aklınıza takılan tüm soruları sormalısınız.