İçindekiler
Stresle Başetme
Çoğumuz sabah kafamızı yastıktan kaldırdığımız andan itibaren çeşitli problemlerin içine balıklama dalıyor, gün boyu sanki dünyadaki tüm yükleri bizim omzumuza yüklemişlercesine bir ruh halinde bunlarla mücadele ediyoruz.
Kaygı ve stresle nasıl başa çıkılır?
Zihin olarak tetikteyiz, beden olarak tetikteyiz. İşte hayatın önümüze çıkardığı her yenilik ve değişimin bizde yarattığı kaygı veren duygulara stres diyoruz. Peki stressiz ya da kaygısız bir hayat mümkün mü? Hayır.
Stres ile nasıl baş edilir?
Çünkü kısa vadedeki stres ve kaygı bizim olumsuz durumlarla başetmemizi ve hayatta kalmamızı sağlıyor. Önemli bir sınavınıza çalışmamızı sağlayan şey yaşadığımız kaygı, karanlık bir yoldan geçmeyip kendimizi olası bir tehlikeden korumamızı sağlayan duygu yine kaygı.
Stresi bastırmak için ne yapmalı?
Fakat eğer stresin süresi uzar ve günlük hayatınızdaki rutinleri olumsuz etkilemeye başlarsa işte o zaman bize zarar vermeye aşamasına geçer. Fiziksel olarak yorgunluk, baş ağrısı, cilt bozuklukları, yüksek tansiyon, ülser gibi rahatsızlıklara yol açabilirken zihinsel ve duygusal olarak da kaygı bozuklukkları, depresyon, aşırı öfke gibi problemlere yol açar.
Peki stresle nasıl başedebiliriz? Öncelikle işe yaramayan yöntemlerden bahsedelim. Her bireyin stres karşısında gösterdiği tepki farklı da olsa stres yaşandığında yapılan bazı tipik davranışlar vardır. İçine kapanmak, olay yokmuş gibi davranmak, pasifleşmek, ya da aşırı tepki vermek, belki sigara ve alkole sığınmak. Bunlar kimi zaman anlık rahatlamalar sağlasa da uzun vadede stresi artırıcı etkiye sahip başetme yollarıdır.
Stres en hızlı nasıl geçer?
Gelelim en etkili yöntemlere;
- Problemi saptayın: Bu durum neden problem oldu? Bunun oluşmasında benim bir katkım oldu mu? Ya da kimlerin katkısı oldu? Problemi netleştirmek çözümünüzde de net olmanızı sağlayacaktır. Böylece stresinizin her olaya yayılmasını engelleyebilirsiniz.
- Kendinizle yapıcı şekilde konuşun: Diyelim ki asla geç kalmamanız gereken bir günde işe geç kaldınız ve çok önemli bir toplantıyı kaçırdınız, kendi kendinize çok kızabilirsiniz ya da içinizden şöyle diyebilirsiniz “büyük bir hata yaptım evet ama yaşayacağım en kötü durum bu değil, bunun için amirimle konuşup mesaiye kalmayı teklif edebilirim hatta hatamın farkında olmam iyi bir izlenim bile yaratabilir”. Eğer yaşadığınız olumsuz durum karşısında iç sesiniz de sizinle olumsuz konuşuyorsa gerginliğiniz artacaktır. Bu nedenle kendi kendinize bu durumun çözümüne yönelik olumlu konuşmak iyi gelecektir.
- Bedeninize iyi davranın: Yapacağınız 15 dakikalık egzersizlerin, hergün uykunuzu almış şekilde uyanmanın ya da beslenme düzeninizde yapacağınız ufak değişikliklerin, içtiğiniz su miktarını artırmanın ruhunuza da iyi geldiğini göreceksiniz.
- Sizi mutlu eden şeyleri daha sık yapın: Sizi rahatlatacağını düşündüğünüz bir hobi edinebilir ya da eskiden yapıp mutlu olduğunuz bir şeyi hayatınıza yeniden sokabilirsiniz. Bu bir çiçek bakmak, domates yetiştirmek bile olabilir. Mutlu olmaya çalışırken küçük düşünün.
- Zamanı planlayın: Yapılacak işlerin dağ gibi birikmesi durumunu ortadan kaldırmak için hepsini sıraya dizip en önemlisinden başlayarak halletmeniz tüm gününüzü kurtaracaktır. Birçok Ceo kendi başarısının sırrını, en zor işini en önce yapmak olarak belirtiyor.
Son olarak kendinize güvenin!: Unutmayın siz neleri atlattınız, gereken tüm güç zaten sizin zihninizde, geriye onu bulması kalıyor…